Picture
Från vänster: Claes Brodda, Mathias Algotsson, Johan Setterlind, Hasse Larsson, Anders Norell, Ronnie Gardiner & Claes Askelöf
Att ha två parallella och storartade karriärer är få förunnat. Ronnie Gardiner är ett lysande undantag. Han inledde sin trumkarriär i USA och fortsatte i Europa, varefter han 1963 etablerade sig i Sverige som en av de främsta slagverkarna.
Inte nog med det. För att hjälpa strokedrabbade etablerade han 1980 sin egen rytmterapi. En metod som i dag är spridd över världen och används av mer än tusen licensierade terapeuter.
Just hemkommen från terapiföreläsningar ute i Europa jazzkryssade den ständigt alerte Ronnie Gardiner med sin All Star Orchestra den 15-16 november tur och retur Stockholm-Mariehamn, i regi av Nalens Vänner och Viking Line.
Två intensiva karriärer kan uppenbarligen korsbefrukta varandra. Hur kan det annars komma sig att den i dag 83-årige Ronnie Gardiner spelar sina trummor med en frejdighet och en fullmogen rytmisk inlevelse som kanske aldrig förr!


Att han dessutom avslöjade en tredje karriär som sensibel jazzvokalist fick den jublande kryssningspubliken uppleva som extra bonus. Harry Warrens vackra melodi The More I See You sjöng Ronnie Gardiner på ett helt förtjusande sätt; så som endast djupt musikaliska och erfarna estradpersonligheter förmår. Även om intonationen och röstbalansen inte är fullödig, blir slutresultatet fullt godkänt, på grund av svänget och den personliga tolkningen. Mången vokalartist skulle dessutom må bra av att studera det grooviga kroppsspråk som Ronnie bjöd på vid solistmiken. Inga yviga gester, däremot ett gung och en gestik som var härligt att skåda. 

Picture
Stilstudie av gitarristen Claes Askelöf, som även sjunger och är bandets MC, Master of Ceremonies
Från sommaren 1993 och hela tio säsonger hade Ronnie Gardiner ett svänggäng som underhöll publiken på Gröna Lund - Tivoli Happy Jazz Band.
Bandet hade en stor och trogen publik som bänkade sig framför restaurang Siestas utomhusestrad och avnjöt evergreens i smakfulla arrangemang.
Alla medlemmar i den All Star-ensemble som hade mönstrat på denna jazzkryssning har spelat med Tivolibandet, kortare eller längre sejourer.
Gitarristen Claes Askelöf hör till ursprungsmedlemmarna och då liksom nu är han även orkesterns MC. Som Master of Ceremonies bjussar han på klurigt mellansnack och melodipresentationer, förutom att han levererar skönt tillbakalutade gitarrsolon, ofta med en George Benson-attityd, där varmt gitarrsound kombineras med parallell scatsång. I Bensons megahit Walking My Baby Back Home vandrar Claes Askelöf på sin mentors gata, där han uppenbarligen trivs väldigt bra.
Picture
Trumpetaren Johan Setterlind spelar med stor känslighet & tenorsaxofonisten Claes Broddas idéer sinar sällan.
Tenorsaxofonisten Claes Brodda hör även han till originalmedlemmarna i Ronnie Gardiners Gröna Lund-ensemble. Ett flertal legendariska saxofonhjältar har en hemvist i Claes Broddas silverfärgade tenorsax. Lester Young och Coleman Hawkins hör till de främsta. Idéerna sinar sällan när gentlemannen Brodda släpper loss. Som exempelvis i finalnumret, Harold Arlens klassiker Get Happy, där en mångfald brokiga fraser sammantaget blev till ett utmärkt saxofonsolo när allt föll på plats.

Johan Setterlind hanterar sin trumpet med stor känslighet; den varsamma attityden är hans signum. Men likt alla förnämliga musikanter vet han värdet av dynamisk kontrastverkan. Alltså finns även det explosiva och abrupta med i Johan Setterlinds solistiska arsenal.
När han spelar duo med Mathias Algotsson vid klaviaturen anar man att de snarare pratar med varandra via sina respektive instrument. Högst angenäm kommunikation som även en intresserad publik tillåts avlyssna
Picture
Pianisten Mathias Algotsson har en kreativ kapacitet som innebär att det han spelar låter ständigt nytt.
Mathias Algotsson hör till kategorin virtuosa pianister med en kreativ kapacitet att göra varje ny version av en känd melodi till en form av original. På jazzkryssningens två konserter repriserades Ellington-signaturen Take The A-Train. Mathias Algotsson svarade för två smått fenomenala introduktioner; sinsemellan helt olika. Sådan är jazzen när den är som bäst! 
Picture
Jazzgung med cool attityd & stark inlevelse. Alltid med grundmurat sväng. Sådan är basisten Hasse Larsson
Basisten Hasse Larsson gillar att kliva fram med sin stora fiol och bjuda på jazzgung med cool attityd. Han kombinerar gärna det stora och härliga soundet från kontrabasen med vokalt välljud, ofta med en touch av funky blues.
Men viktigast av allt; tillsammans med kapellmästarens metronomiskt fullödiga trumspel skapar Hasse Larsson ett grundmurat sväng, som de övriga i bandet hela tiden kan förlita sig till.  
Picture
Anders Norell hanterar sin trombon med känsligt formulerad melodik. Han var med i Ronnie Gardiners tivoliband på Gröna Lund från starten 1993
Trombonisten Anders Norell var medlem i Ronnie Gardiners Tivoli Happy Jazz Band under hela det decennium som orkestern förnöjde Grönanpubliken.
Det finns inget bombastiskt eller överdramatiskt i Anders Norells attityd. Däremot har han förmågan att leverera känsligt formulerad melodik som hela tiden känns fullständigt äkta. En av kryssningens mest lyriska prestationer bjöd Anders Norell på i melodin Never Let Me Go, varsamt framförd med sublimt vacker ton i trombonen. I den vemodiga balladen Everything Happens To Me sjunger han uttrycksfullt, med vissa tekniska brister men påtagligt musikantiskt.
Picture
Ronnie Gardiner, ständigt lyhörd och alltid med energi och självklar auktoritet. En sann mästermusikant!
Bakom trummorna är Ronnie Gardiner en självklar centralgestalt. Alltid med full rytmisk kontroll, ständigt lyhörd för att anpassa sitt spel efter solisternas intentioner. Med energi och självklar auktoritet kan han förmå orkesterns medlemmar att bjuda på sig själva på ett optimalt vis. Ett utmärkt exempel var när konsert nummer två inleddes på återresan från Mariehamn till Stockholm. I trumkollegan Art Blakeys klassiker Blues March startade Ronnie Gardiner den bluesiga marschen på ett fullkomligt oemotståndligt vis. Det var bara för såväl medspelare som publik att hänga på och fröjdas av ett underbart levande tunggung, som utgjorde grunden för resten av den helt igenom lyckade konserten.

Text: Leif Domnérus 
Foto: Nilla Domnérus

 


Comments

ReplyLeave a Reply

    OM SIDAN

    Här publicerar vi favoriter som vi gärna vill lyfta fram. Hoppas att det även är dina favoriter!