New York New York!
Nilla & Leif Domnérus högst upp i ett av Tvillingtornen i New York tillsammans med en vänlig New York-polis (polisman nr 2 håller i kameran.

Februari 1974. Vi befinner oss i New York och lanserar Arne Domnérus Septett inför entusiastisk publik. Dags för sista konserten på dåvarande New York Jazz Museum och vi strosar runt på Manhattan. Glad över framgångarna skojar jag och försöker kränga mig in i en postlåda! En polisbil stannar och två bistra New York-sheriffer med stora pistoler kliver ur och undrar What the f...k we are doing?

När vi berättar att vi är i stan för att lansera svensk jazz ändras tonläget och blir helt och hållet hjärtligt. Poliserna är Vietnamveteraner och vet att den svenska opinionen agiterade kraftfullt för ett slut på det meningslösa kriget.

Vad vill ni göra, nu när ni snart ska återvända hem? Frågar de vänligt.
Nilla svarar med att peka på Frihetsgudinnan. Tyvärr, hon är stängd i dag.
Nilla vänder blicken mot de två skyhöga tornen som snart ska stå färdiga.
Polismännen ler brett. Det fixar vi!

Vi inbjuds till polisbilens baksäte och strax är vi framme vid World Trade Center. Sen bär det av i bygghissar(!) på utsidan av ett av Tornen. Hissarna knagglar sakta uppåt och uppåt, till slut står vi 110 våningar över Manhattan och har en fullkomligt sagolik vy genom gluggar i den inpaketerade blivande restaurangen. Polismännen Bill och Paul är uppenbart glada för att guida oss och frågar vad vi vill göra härnäst?

Tyvärr, vi måste till hotellet för att se till att musiker och instrument kommer på plats till finalkonserten.
Knaggel, knaggel, hissarna krånglar sig ner till markytan och vi sitter återigen i baksätet på en NY-Police Car.
Väl där snackar vi i baksätet om att nu börjar det bli ont om tid. Våra nya vänner poliserna gissar sig till vårt problem och frågar: Running short of time? No problem!

Varpå de sätter igång blåljuset och bilarna framför oss åker upp på trottoarerna för att ge plats! Vi är framme vid hotellet på nolltid. Att musikerna inte ville tro att vi både åkt polisbil och varit uppe i ett av Tvillingtornen, det fick vi bjussa på.

Efter denna långa prolog är det dags att flagga för den artikel som länkas.
FB-vännen Leif-Åke Falk skrev för någon dag sedan om att han planerar en New York-tripp. Village Vanguard och Jazz Standard är två av klubbarna som ska besökas. Eftersom New York är ett ständigt aktuellt resmål för jazzkonässörer har vi lagt in ett reportage på Din Jazzportal på nätet, där vi besöker nämnda klubbar och litet annat smått och gott i jazzväg. Reportaget är några år gammalt, men The Big Apple är och förblir jazzens huvudstad.

Mycket nöje!

new_york_okt_2008_oj-artikel.pdf
File Size: 471 kb
File Type: pdf
Download File

 


Comments

This is the first time I came to this blog and I found some relevant stuff here. Basically I keen to know new parameters of writing every-time and sometime it become really very hard to find such kind of platform.

Reply
06/10/2017 12:53

This is really nice to read content of this blog. A is very extensive and vast knowledgeable platform has been given by this blog. I really appreciate this blog to has such kind of educational knowledge.

ReplyLeave a Reply